Contact & Route

Contact & Route

Herengracht 386
1016 CJ Amsterdam
020 - 42 11 656
mail@hetgrachtenhuis.nl

Openbaar vervoer

Tram: 1, 2 en 5
(halte Koningsplein)
9292 ov planner

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur

Geopend op Eerste en Tweede Paasdag
Gesloten op Koningsdag (27 april)
Geopend op Tweede Kerstdag

Het museum is rolstoel toegankelijk.

Museum Het Grachtenhuis is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Lees hier meer!

Voor leveranciers

Parkeren uitsluitend voor het pand van Het Grachtenhuis (Herengracht 386).

 KvK nummer Stichting Het Grachtenhuis 50142011

BTW nummer Stichting Het Grachtenhuis 822577902B01

Stichting Het Grachtenhuis: Doelstelling en Beleid
Stichting het Grachtenhuis heeft tot doel het beheer en de exploitatie van museum Het Grachtenhuis. Het huis aan de Herengracht 386 en museum Het Grachtenhuis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaar dat het pand wordt beschouwd als het grootste collectiestuk van het museum. Op 1 april 2012 opende Het Grachtenhuis in zijn definitieve gedaante. In vijf kamers maken bezoekers van Het Grachtenhuis kennis met een van de beste stadsuitbreidingen ter wereld: de zeventiende-eeuwse grachtengordel in Amsterdam. Aan de hand van een permanente, multimediale tentoonstelling reizen jaarlijks tienduizenden bezoekers door 400 jaar geschiedenis.

Het museum aan de Herengracht is gesticht als een erfgoedinstelling waar de (ontstaans)geschiedenis en de hedendaagse betekenis van de grachtengordel wordt verteld en ontsloten. Al eeuwenlang wordt de Amsterdamse grachtengordel bejubeld, bezongen en beschreven, zowel vanuit cultuurhistorische, wetenschappelijke, planologische, architectonische als vanuit esthetische benaderingen. En dat is goed te verklaren, er gaat van de grachtengordel een buitengewone charme uit. Amsterdam heeft een van de meest markante binnensteden ter wereld, in korte tijd ontwikkeld op basis van een uniek stedenbouwkundig concept dat vier eeuwen later nog niets aan kracht en schoonheid heeft ingeboet. Daarnaast heeft dit stadsdeel een parelsnoer van bijzondere grachtenpanden en- tuinen en bovenal een uitzonderlijke geschiedenis van vrijheid, handelsgeest, tolerantie, diversiteit en bloei. De clustering van deze bijzondere waarden, kwaliteiten, verhalen en studies behoort tot het immateriële erfgoed van de Amsterdamse grachtengordel. Erfgoed van wereldformaat. Een erkenning die in 2010 door UNESCO met plaatsing op de Werelderfgoedlijst werd bekrachtigd. In dit opzicht kan gesteld worden dat de immateriële collectiegeschiedenis van Het Grachtenhuis honderden jaren ouder is dan de instelling zelf. Anderzijds kan daarmee meteen duidelijk gemaakt worden wat Amsterdam nog niet had: een plek die deze waarden en kwaliteiten met elkaar verbindt en waar ze zichtbaar worden gemaakt, een plek waar op een toegankelijke en laagdrempelige manier het verhaal van de grachten wordt verteld, maar ook een plek die letterlijk en figuurlijk de toegangspoort is tot de beleving van de Amsterdamse grachtengordel. Dit feit bracht de leden van de stuurgroep op initiatief van ondernemer Gerard Krans in 2010 bij elkaar voor de oprichting van Het Grachtenhuis: het museum van de Amsterdamse grachtengordel.

Het pand werd speciaal aangekocht voor de realisatie van een museum en niet zonder reden: aan het statige huis aan de Herengracht 386 kan worden afgelezen waarom de Amsterdamse grachtengordel sinds jaar en dag geroemd wordt om zijn schoonheid, de monumentale architectuur en het schilderachtige karakter. Bovendien vormt het pand een getuigenis van de ongekende economische, politieke en culturele bloei van Amsterdam in de Gouden Eeuw. Zijn rijke geschiedenis maakt Het Grachtenhuis tot een schoolvoorbeeld van wat culturele ambitie vermag als talent, vakmanschap, goede smaak en geld voor handen zijn. De stijlkamers op de bel-etage van het zeventiende-eeuwse grachtenpand vormen een unieke aanvulling op en basis voor de introductie over 400 jaar grachten. In deze vertrekken wordt niet alleen aandacht besteedt aan de geschiedenis en vroegere bewoners van het huis, het is tevens de plek waar verdieping wordt geboden aan de hand van tijdelijke exposities, talloze publieksactiviteiten en educatieve programma’s.

Het Grachtenhuis is een unieke plek. Niet alleen omdat het de ideale entree vormt om de geschiedenis van de Amsterdamse grachten te ontdekken, maar ook omdat het als particulier gefinancierd museum in vorm en opzet een prachtig voorbeeld is van modern, cultureel ondernemerschap dat juist in deze tijd een voorbeeldfunctie vervuld voor de museale sector.

Bestuur en Raad van Toezicht Stichting Het Grachtenhuis

Dhr. H. Hoekstra – bestuurder

Dhr. C.A. Linse – voorzitter Raad van Toezicht
Dhr. J. Kleyn – secretaris Raad van Toezicht
Dhr. R. van Zoest – lid Raad van Toezicht
Dhr. P. van Klink – lid Raad van Toezicht

Het bestuur en de Raad van Toezicht van Stichting Het Grachtenhuis ontvangen geen vergoeding voor de werkzaamheden.

Jaarverslagen

De jaarverslagen van Stichting Het Grachtenhuis vindt u hier

Jaarverslag Stichting Het Grachtenhuis 2015

Jaarverslag Stichting Het Grachtenhuis 2014

Jaarverslag Stichting Het Grachtenhuis 2013

Jaarverslag Stichting Het Grachtenhuis 2012