Isaac Israƫls komt logeren

 

Museum Het Grachtenhuis in Amsterdam opent op 3 maart de expositie ‘Israëls komt logeren in Museum Het Grachtenhuis’ met nooit eerder in musea vertoond werk van Isaac Israëls. Deze tijdelijke expositie is de eerste in een reeks van Post Impressionisten. Na Isaac Israëls volgen Jan Sluijters en George Hendrik Breitner. Met de exposities toont Het Grachtenhuis werk van eind 19e en 20e eeuw, gemaakt door de bekende Nederlandse kunstenaars die inspiratie haalden uit onze hoofdstad. De tentoonstelling ‘Israëls komt logeren in Museum Het Grachtenhuis’ is te bezoeken van 3 maart t/m 30 april 2018. 

Helma van Heerikhuize, directeur van Museum Het Grachtenhuis: ‘In ons huis doen we wat mensen al duizenden jaren goed doen: verhalen vertellen. Door de verhalen over de grachtengordel ga je nog meer van Amsterdam houden. Nu koppelen we de verhalen van de grachten aan de verhalen van de schilderijen en schilders. Hierdoor ga je nog meer van hun werk èn van de Amsterdamse grachten houden.’ Veel van de stukken komen uit particulier bezit en zijn nooit eerder in een museum getoond.

Israëls komt logeren in Museum Het Grachtenhuis

De postimpressionistische kunstenaar Isaac Israëls (1865-1934) is geboren Amsterdammer en woonde en werkte in diezelfde stad. In zijn onderwerpkeuzes zien we de typerende aandacht voor toevallige, voorbijgaande momenten en vluchtige atmosferen. Israëls schilderde vaak figuren en veel aandacht was er voor het leven van alledag. Zoals te zien in de ‘Loopjongen’ langs de Amsterdamse gracht, de ‘Koopvrouw op de Prinsengracht bij de Noordermarkt’ en de ‘Telefonistes’. Werken als ‘Bij de modiste’ ‘Wandelende dame op de Scheveningse pier’ en ‘Vrouw gekleed in lange groene jurk aan het punteren’ laten zien dat hij ook geïnteresseerd was in het luxe leven van de elite. Allen tentoongesteld in Het Grachtenhuis. Het werk van Israëls was, en is nog steeds, bestemd voor de gegoede burgerij. Zijn schilderijen hingen en hangen in de grachtenpanden van Amsterdam.

Drie Post Impressionisten in Amsterdam

Isaac Israëls, Jan Sluijters en George Hendrik Breitner hebben alle drie een link met Amsterdam. De drie impressionisten woonden en werkten in Amsterdam en lieten zich in hun werk inspireren door de pleinen, grachten en de mensen in de stad. Daar waar het leven van Isaac Israëls in 1865 begon in onze hoofdstad, eindigde dat van Jan Sluijters in 1957 ook in Amsterdam. Tevens waren Israëls, Sluijters en Breitner bekenden van elkaar en waren zij alle drie lid van Arti et Amicitiae.

Over Het Grachtenhuis

Het Grachtenhuis vertelt op avontuurlijke wijze het verhaal van de Amsterdamse grachten. Het museum, dat huist in een monumentaal pand aan de Herengracht biedt een interactieve tour langs 400 jaar geschiedenis. Het Grachtenhuis laat niet alleen de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Amsterdamse grachten zien, maar benadrukt tegelijk ook het unieke hedendaagse karakter. Het Grachtenhuis is er voor iedereen die van de stad houdt, of op het punt staat er verliefd op te worden.

De schilderijen van Isaac Israëls, te zien tijdens de expositie, zijn tevens te koop. Met charity dinners draagt het museum een steentje bij aan het goede doel. Een percentage van de opbrengst wordt geschonken aan Stichting Vier het Leven. De Stichting zet zich in voor mensen op hoge leeftijd omdat het voor hen vaak lastig is om een museum te bezoeken of andere culturele activiteiten buiten de deur te ondernemen. Vrijwilligers van Vier het Leven zorgen ervoor dat ouderen kunnen blijven genieten van bijvoorbeeld een museumbezoek. De stichting draagt hiermee bij aan het voorkomen van eenzaamheid.

Exclusief dineren

Buiten openingstijden biedt Het Grachtenhuis privé en zakelijke arrangementen aan. Tijdens deze unieke verkoopexpositie is het mogelijk om exclusief te dineren tussen de topstukken van Israëls. Bekijk de tentoongestelde werken van Israels >>

Kunsthandelaar Peter Pappot

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met kunsthandelaar Peter Pappot, gespecialiseerd in schilderkunst van Nederlandse en Belgische meesters uit de periode 1800 -1950. 

Bekijk hier alvast de tentoongestelde werken van Isaac Israëls >>