Nieuws

29 maart 2020 - 17 april 2020

Museum Het Grachtenhuis krijgt een update

Onze audiovisuele tentoonstelling vormt het hart van ons museum. In de afgelopen 10 jaar hebben bezoekers uit de hele wereld hier kennis kunnen maken met de geschiedenis van Amsterdam en het verhaal van onze grachten.

Dit voorjaar gaan wij aan de slag om onze tentoonstelling nog mooier en completer te maken dan ooit te voren. Om deze reden is het museum gesloten tussen 30 maart en 17 april. Het museum blijft aansluitend t/m 28 april gesloten in lijn met de overheidsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Lees hier verder

Permanente Expo

De permanente expositie van Het Grachtenhuis is het hele jaar door te zien op de eerste verdieping van het museum. In totaal vijf kamers wordt op een boeiende manier de geschiedenis van Amsterdam en de grachten getoond. Door het gebruik van vernuftige multimedia komt het verhaal over de grachten echt tot leven. Na een bezoek aan de expositie kijk je met andere ogen naar de grachten als je weer buiten staat.

Lees meer

2 november 2019

Museumnacht Amsterdam

Ook dit jaar openen wij onze deuren van 19:00 tot 02:00 uur tijdens Museumnacht.
Je kunt gratis aan boord stappen van de boot van Stromma om te genieten van een unieke nachtelijke vaartocht.

Natuurlijk hebben we onze multimediale tour open én op de bel-etage kun je een dansje wagen in de 18e en 19e -eeuwse stijlkamers aan de gracht. En dat alles onder het genot van een drankje die je bij ons kunt halen bij de (cocktail)bar!

Let op! Voor de Museumnacht koop je een ticket waarmee je alle musea op 2 november kunt bezoeken.

Koop je tickets hier

31 augustus 2019 - 13 september 2019

'Als je dat kleine detail niet ontdekt, zie je niets'

Vanaf 30 augustus 2019 exposeren Renée Mathilde en Ellen Meuwese samen in Museum Het Grachtenhuis in Amsterdam. Beide kunstenaars hebben elkaar gevonden in deze unieke tentoonstelling. Ellen schildert met een forse toets die vrouwen sterker doet lijken en Renée Mathilde maakt elegante en draagbare couture hoeden. De kern van deze expositie is de hoed en waar kunst en couture elkaar omhelzen.

Lees meer...

15 juni 2018 - 17 juni 2018

Open Tuinen Dagen

Na het succes van voorgaande jaren doet ook dit jaar Museum Het Grachtenhuis weer mee aan de Open Tuinen Dagen in Amsterdam.
Tijdens de Open Tuinen Dagen kunnen bezoekers genieten van het bijzondere groen verstopt achter de grachten.

Voorverkoop
Een kaartje voor de Open Tuinen Dagen kost €18,- pp en is te verkrijgen via https://www.opentuinendagen.nl/.

Tickets aan de deur
Toch liever je kaartje in persoon kopen? Dat kan bij de volgende startadressen:
– Amnesty International, Keizersgracht 177
– Cromhouthuis, Herengracht 368
– Museum Van Loon, Keizersgracht 672
– Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605
– Huis Marseille, Keizersgracht 401

Kinderen onder de 12 jaar kunnen gratis de tuinen bezoeking onder begeleiding van volwassen.

Graag tot ziens in onze museum tuin!

Impressie Open Tuinen Dagen Amsterdam

25 januari 2019 - 24 maart 2019

respekt/spektakel

Museum Het Grachtenhuis presenteert – voor het eerst in haar bestaan – een tentoonstelling van cutting edge hedendaags design: spectaculair en kakelvers werk van drie pas-afgestudeerde studenten van Design Academy Eindhoven.

respect/spektakel toont werk van een kleine groep designers die kijken naar ‘wat er vooraf ging’. Topstuk van de tentoonstelling is het spectaculaire en indrukwekkende, bijna vier meter hoge ‘Elemental Cabinet’ van Kostas Lambridis. Lambridis studeerde er in 2017 Cum Laude mee af aan de Masters opleiding van Design Academy Eindhoven. Zijn ‘Cabinet’ is een 21ste-eeuwse ‘heruitvinding’ van het duurste meubelstuk aller tijden, het ‘Badminton Cabinet’, uit 1726.

15 juni 2018 - 2 september 2018

Amsterdam: een andere kijk

Museum Het Grachtenhuis opent op 15 juni de tentoonstelling ‘Amsterdam: een andere kijk’ waarin de bekende Franse architect Marcel Bajard het publiek aan de hand van zijn tekeningen, prenten en plattegronden meeneemt in zijn omzwervingen door de stad. Hij laat zien hoe de originaliteit en de schoonheid van Amsterdam niet het gevolg zijn van een gelukkig toeval, maar van ontwikkelingen en artistieke stromingen die over de jaren de grachten, de straten, en de openbare ruimte gevormd hebben. De expositie is te bezoeken tot en met zondag 2 september 2018.

Meer info

3 maart 2018 - 30 april 2018

Isaac Israëls komt logeren

Museum Het Grachtenhuis in Amsterdam opent op 3 maart de expositie ‘Israëls komt logeren in Museum Het Grachtenhuis’ met nooit eerder in musea vertoond werk van Isaac Israëls. Deze tijdelijke expositie is de eerste in een reeks van Post Impressionisten. Na Isaac Israëls volgen Jan Sluijters en George Hendrik Breitner. Met de exposities toont Het Grachtenhuis werk van eind 19e en 20e eeuw, gemaakt door de bekende Nederlandse kunstenaars die inspiratie haalden uit onze hoofdstad. De tentoonstelling ‘Israëls komt logeren in Museum Het Grachtenhuis’ is te bezoeken van 3 maart t/m 30 april 2018. Sluijters volgt in september en Breitner in november 2018.

Lees meer...

Museumkaart geldig!

Sinds 1 juli 2017 kun je ook met de Museumkaart terecht bij Het Grachtenhuis! Kom dus langs en reis in een wervelende tour in 40 minuten door 400 jaar geschiedenis. Het Grachtenhuis laat niet alleen zien wat er aan het ontstaan van de Amsterdamse grachten zo bijzonder was, maar ook waarom ze dat nu nog steeds zijn. We laten dit op een speelse wijze zien door middel van maquettes, animaties en een poppenhuis met geprojecteerde bewoners van toen en nu. Ook heel leuk voor kinderen dus!